Koolhydraten zijn hard nodig voor je lichaam maar moeten niet meer dan 60-70% van je calorieen uitmaken. Het is daarom vooral zaak om voeding te beperken waar veel suikers in zitten. Het probleem is dat in veel voedselproducten suiker is toegevoegd zonder dat je er van bewust bent. Dit komt mede omdat het etiket een andere naam aan het suiker geeft zoals fructose, lactose, dextrose en glucosestroop.
Dat er veel suiker in cola en frisdrank zit is algemeen bekend maar ook in tal van andere producten is suiker toegevoegd. Een bruine boterham is gezond en bevat een goede verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten. In een snee zit omgerekend een half klontje aan suiker. Chocoladehagelslag, pasta, vlokken en jam zijn echte dik makers: er zitten ruim 12 klontjes per 100 gram in verwerkt. Vruchtenhagel spant de kroon met 398 Kcal, 98 koolhydraten en een suikergehalte van 19 klontjes per 100 gram. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan dat suikers niet meer dan 5% van de voeding zouden moeten beslaan. Een vrouw zou dan maximaal 100 calorieen uit suiker mogen binnenkrijgen oftewel 25 gram aan suikers per dag.
Vers fruit
Vers fruit is gezond vanwege de vitamines, mineralen en antioxidanten. Twee stuks fruit per dag als tussendoortje wordt sterk aanbevolen. In mandarijnen, abrikozen, aarbeien, bessen en grapefruit zitten weinig calorieen. In fruit zitten echter ook suikers. Als je nu veel vers fruit eet dan krijg je ook de nodige suikers naar binnen. Terwijl je denkt dat je goed bezig bent met je dieet zou je onbewust aan gewicht kunnen aankomen.
Een sinaasappel bevat 6 gram aan fruitsuiker (natuurlijke suikers), een banaan 7 gram, een appel 9 gram en een peer bijna 12 gram fruitsuiker. Ook een trosje druiven (minder als 100 gram) bevat 12 gram aan suikers. Een teveel eten van fruitsuiker kan darmproblemen opleveren en dunne ontlasting.