Trage schildklier

De schildklier is misschien een naam die je wel eens hebt gehoord zonder dat je precies weet wat het doet of waar het precies in je lichaam zit. Om met het laatste te beginnen; de schildklier zit in je hals onder het strottenhoofd. Zijn voornaamste functie is het produceren van hormonen die de stofwisseling en groei regelen. Als de klier te weinig hormonen aanmaakt dan gaan de organen in het lichaam langzamer werken.
Een aantal herkenbare klachten bij deze aandoening zijn stijve ledematen, gewrichtspijn, vermoeidheid, langzaam denken en spreken, uitvallend haar, veranderende stem en een koude bleke huid. Ook het aankomen in gewicht zonder dat je veel eet is een van de symptomen. Men moet hierbij denken aan een aantal kilo’s verspreid over een aantal jaren. Heb je een aantal van dit soort klachten en wordt je steeds zwaarder zonder veel te eten dan kan het zijn dat je een probleem hebt aan de schildklier. Eind 2015 kwamen duizenden patienten in de problemen toen er een tekort was aan Thyrax tabletten. De fabrikant van het Thyrax medicijn was verhuisd en kon tijdelijk niet leveren. Veel mensen die te kampen hadden met een trage schildklier moesten toen overstappen op een vervangend medicijn.

De huisarts kan een bloedonderzoek laten uitvoeren door het laboratorium waarbij de waarden in het bloed worden bepaald. Bij een schildklier onderzoek wordt vooral de TSH waarde getest. De oorzaak van een trage schildklier kan zowel erfelijk bepaald zijn als door een bepaald medicijngebruik. Als men iets te zwaar is hoeft er geen speciaal dieet gevolgd te worden. Door gezond te eten en regelmatig te bewegen kan men geleidelijk afslanken tot het juiste gewicht.

Schildklierpoliklinieken

Er zijn speciale schildklierpoliklinieken in de volgende ziekenhuizen:
– Academisch Medisch Centrum (AMC)
– Rijnstate Arnhem
– Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (Dirksland)
– Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
– Leids Universitair Medisch Centrum
– UMC St Radboud
– Universitair Medisch Centrum Utrecht
– Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam
– VieCurie Venlo