Snel bruin worden

3.5 kg lichter?
Snel bruin worden, kan dat helpen om af te vallen? Nee maar wel kan het lijken of je afgevallen bent. Uit een Engels onderzoek over zelfbruiners bleek dat vrouwen met een lichte bruine huid gemiddeld 3.5 kg lichter werden ingeschat dan dat ze in werkelijkheid waren. Een lichte bruine huid wordt geassocieerd met een goede gezondheid, welzijn en schoonheid. Het is dan ook niet vreemd dat de markt voor zelfbruiners flink gegroeid is.
Zelfbruiners

Zelfbruiners hadden altijd een bedenkelijke reputatie. Veel mensen denken nog steeds dat je er strepen of vlekken van krijgt en dat het schadelijk is voor je gezondheid. Maar die tijd ligt achter ons. De fabrikanten zijn er in geslaagd om een verantwoord product te maken. Hoe gaat het precies in zijn werk?

Opperhuid wordt bruin
Je huid bestaat uit 3 lagen: opperhuid, lederhuid en een bindweefsellaag. De opperhuid kan op zijn beurt in 5 laagjes onderverdeeld worden. Het allerbovenste laagje bestaat uit dode huidcellen. In de zelfbruiners zit de werkzame stof DHA (dihydroxyacetone) dat een reactie maakt met de eiwitten in de bovenste huidlaag. Deze reactie zorgt voor een bruin kleurtje. Hoe meer DHA in de bruinings tanner zit hoe bruiner het bovenste huidlaagje wordt. Je moet dus niet teveel gebruiken! Met een zelfbruiner ben je niet automatisch beschermd tegen de zon. Je kunt gewoon verbranden. Gebruik daarom een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor als je de zon in gaat.

Tips voor een mooie bruine huid
Het best kun je eerst je benen scheren en de huid scrubben voordat je het middel aanbrengt. Als je de dode huidcellen op je opperhuid verwijderd dan wordt het resultaat mooier. Hierna breng je een bodylotion aan en laat dit intrekken. Afhankelijk van je huid en je ervaring kun je daarna kiezen voor een zelfbruiner spray of een crème. Beginners krijgen vaak het advies om met een crème te beginnen met een tijdelijke kleurstof. Dan kun je zien waar je je eigen hebt ingesmeerd. Heb je wat meer ervaring dan kun je voor een spray kiezen. Het duurt een paar uur voordat het geheel is ingetrokken. Meer tips om sneller bruin te worden staan hier.

Zelfbruiner handschoen

Wil je geen vette handen hebben dan kun je met een latex handschoen de mousse goed insmeren over je huid. Om een mooie egale bruine huid te krijgen moet dit gelijkmatig gebeuren. Door eerst je huid te scrubben vermijdt je dat bepaalde lichaamsdelen wat donkerder worden dan de rest van je lichaam. Er zijn tientallen handschoenen te koop op het internet om je in te smeren. Vergelijk ze met elkaar en probeer er een uit. De goedkope handschoen van het Kruidvat lijkt geen aanrader. Op de eigen website wordt de handschoen als slecht beoordeeld door de klanten (18 reviews, 2 sterren uit 5).

Beste zelfbruiner

Wat is de beste zelfbruiner? Dat is ook weer een kwestie van uitproberen. Lezeressen van de Libelle kiezen voor andere merken dan de vrouwen bij Marie Claire of Radarplus. De grote meerderheid van de zelfbruiners scoort goed. De prijs maakt het grootste verschil. Sisley Self Tanning Hydrating Body Skin Care kost €74,90 terwijl de Rimmel Sunshimmer Instant Tan voor nog geen €4 euro te koop is.

Self tanner verwijderen

Smeer je onverhoopt teveel self tanner op je huid en ziet het er oranje uit of krijg je lelijke strepen? Geen paniek, de plekken zullen binnen een paar weken vanzelf verdwijnen als je oude huidcellen loslaten. Dat is best een lange periode maar gelukkig zijn er een paar trucjes om de kleur te verminderen. Het meest onschuldig is met citroensap dat je met wat bakpoeder kunt mengen en op je huid smeert. Laat het even intrekken en spoel de huid af. Is de kleur hardnekkiger dan kun je eerst (droog) gaan schrobben met een borstel, de huid daarna met olie insmeren en dan scrubben. Nagellak remover kan ook helpen maar daar moet je zeer voorzichtig mee omgaan en zeker niet je gezicht mee insmeren.

Hoogtezon & zonnebank

In vergelijking met een bruining tanner is een zonnebank veel slechter voor je huid. Het effect van de zonnebank is hetzelfde als dat je onbeschermd in de volle zon gaat liggen. De hoge dosis uv-straling kan je huid beschadigen en de kansen op huidkanker nemen flink toe. Een hoogtezon/zonnebank wordt daarom afgeraden zeker als je jonger bent dan 35 jaar. Voor je 18e jaar is het zelfs verboden om onder een zonnebank te liggen want je huid is dan nog volop in ontwikkeling. Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 20% van de Nederlanders wel eens onder een zonnebank of hoogtezon ligt. Dermatologen maken zich ernstig zorgen. Zij pleiten in 2015 zelfs voor een verbod op de verkoop van zonnebanken. In Australië en Brazilië zijn zonnebankstudio’s zelfs verboden (thuisgebruik is daar wel toegestaan).

eiwitten dieet, buikvet verliezen, green sugar, groene thee afvallen
afvallen aanbieding