Koolhydraten en vetten

Vetten
Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte in het bloed en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Ook zijn er aanwijzingen dat de kans op kanker groter wordt. Een gemiddelde man zou niet meer dan 100 gram vet per dag moeten eten. Voedsel waarin veel (verzadigde) vetten zitten zijn chips, chocolade, satesaus, fritesaus en snacks. In een plak chocolda van 100 gram zit 30 gram vet en 100 gram chips is goed voor zo’n 32 gram vet.
Sommige producten bevatten weliswaar weinig vetten maar wel weer veel koolhydraten. Een teveel aan koolhydraten wordt door het lichaam omgezet in vet als het niet verbruikt wordt. Een grote hoeveelheid vet is dus niet per definitie slecht mits het verbruik dan ook maar hoog is. Het normale aantal calorieën voor een man is 2.500 per dag en 2.000 voor een vrouw. Een wielrenner in de Tour de France heeft gemiddeld 9.000 calorieën per dag nodig.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn net als eiwitten en vetten voedingsstoffen die het lichaam van energie voorzien. Eet je teveel koolhydraten dan worden deze opgeslagen als vet in je lichaam. Als je langdurig teveel koolhydraten eet dan zal je gewicht langzamerhand steeds toenemen. Er zijn verschillende stelregels hoeveel koolhydraten een mens per dag zou moeten binnenkrijgen. Het Voedingscentrum rept over 40-70% van het aantal calorieen dat iemand per dag tot zich neemt. Andere websites hebben het over 5 tot 7 gram per kilo lichaamsgewicht. Belangrijk is dat de koolhydraten via gezond eten naar binnen komen zoals volkorenbrood, aardappels of zilvervliesrijst. Een koolhydraten dieet richt zich op het eten van minder koolhydraten, waardoor er minder suikers en vetten worden vastgehouden.