Goedkoop afvallen

Afvallen is niet zozeer een kwestie van weinig eten maar meer van anders eten. Je lichaam heeft bij normale bezigheden dagelijks gemiddeld 0.8 gram eiwit nodig per kilogram lichaamsgewicht. Hier volgen wat etenswaren die voorzien in de dagelijkse behoeften van het lichaam, gezond zijn en tevens weinig calorieën hebben. Hierdoor verlies je op een verantwoorde manier gewicht en tegen een zeer betaalbare prijs. Globaal heeft een vrouw 2000 calorieën per dag nodig en een man 2500 calorieën. Jonge mensen tussen de 18-30 jaar oud met een actieve levensstijl verbruiken de meeste calorieën (3100 Kcal) en kinderen tussen de 1-3 jaar het minst (1100 Kcal). Met shakes kun je behoorlijk afvallen maar ze zijn vrij duur.
Ontbijt & Magere kwark (huismerk, prijs €0.80 – €1.10)
Magere kwark kan uitstekend als ontbijt en in de middag gegeten worden. Een bak van 450 gram Magere Franse kwark bij Jumbo levert 40 gram hoogwaardige eiwitten op en dekt hiermee een groot deel van je benodigde dagelijkse eiwitten. Een bak AH Magere Franse kwark van 500 gram kost €0.89 cent. AH Biogarde magere kwark (500gr) is ook een goede keus met zijn prijs van €1.10 en 42 gram eiwitten. Tijdens het onbijt kan ook volkorenbrood of bruinbrood gegeten worden met een licht kaasbeleg, yoghurt met wat ontbijtgranen of een gekookt eitje. Een snee volkorenbrood heeft een voedingswaarde van ongeveer 82 Kcal. Een plak light kaas heeft 55 Kcal.

Maaltijdsalade, prijs €2 – €6
Een eenvoudige kant-en-klaare maaltijdsalade met wat pasta/aardappelen kost bij Aldi €2,50. Bij de AH zijn deze maaltijdsalades van een betere kwaliteit en er is veel meer keus. De prijs is wel hoger en ligt tussen de €3 – €6. Goedkoop is de AH maaltijdsalade met tonijn die €3 kost en 460 Kcal bevat. De salade met mozzarella, pasta en rucola bevat 770 Kcal en kost €4. Als de houdbaarheidsdatum in zicht komt worden de maaltijdsalades bij AH vaak met korting verkocht. Er wordt dan een sticker geplakt met 35% korting. Op die manier kan je een lekkere salade hebben voor relatief weinig geld.

Tussendoortjes
Gezonde tussendoortjes zijn fruit (banaan, appel, sinaasappel, avocado, bessen, abrikozen, druiven, peer), noten of een zelfgemaakte smoothie. Ook een magere vruchtenyoghurt, een beschuit met aardbeien, knäckebröd met spread zijn aan te bevelen.

Drinken (water, thee)
Als je afvalt is het zaak om suikerhoudende dranken te vermijden. Dus geen fruitsapjes uit de kartonnen pakken in het schap en gewone limonades want daar zitten veel suikers (calorien) in. Water en thee zijn een eerste keus. Koffie kan natuurlijk ook maar probeer het zonder suiker of beperk het aantal kopjes. Frisdranken light bevatten ook weinig calorien. Drink tesamen minimaal 1.5 liter op een dag. Pas op met alcohol want hierin zitten veel calorieen. Een glas wijn bevat tussen de 100-150 calorien net zoals een flesje bier.