Zoals de naam al suggereert bestaat het eiwitdieet uit veel eiwitten eten en zo min mogelijk koolhydraten. Als je het consequent volgt kan dit dieet een snel en blijvend gewichtsverlies opleveren van 1.5-4kg per week. Het dieet zal je spiermassa sparen en bij gebrek aan koolhydraten wel je vetten gaan aanspreken. Er zijn 4 fasen die elk gemiddeld 1-2 weken duren afhankelijk hoeveel je wilt afvallen. De eerste fase is het zwaarst. Je eet 4 tot 5 eiwitproducten op een dag. Dit kan een eiwit shake, maaltijdreep, snackreep, omelet, havermout of magere kwark zijn. Vul het dieet aan met voldoende rauwkost groenten. In deze eerste fase val je het meeste af (50-60% van je streefgewicht).
Je kan eventueel wat multivitaminen uit een potje slikken zodat je alle voedingsstoffen toch binnen krijgt. In fase twee eet je bij de lunch of warme maaltijd wat vis, mager vlees of een paar schaal-en schelpdieren. Tijdens fase drie ga je afbouwen. Je eet al wat voedsel die koolhydraten hebben zoals volkorenbrood met licht beleg en een stuk fruit. In de laatste fase ga je weer ‘normaal’ eten. Toch zal je alert moeten zijn om niet terug te gaan vallen in oude gewoonten (zoals ongezond snacken).
Niet minder maar anders gaan eten
Minder eten om af te slanken is niet de juiste manier om blijvend af te vallen. Door heel weinig voedsel te eten verbrandt het lichaam niet het vet in je buik of benen maar spreekt het je spierweefsel aan. Je verliest dan wel wat gewicht maar je zal moe, lusteloos en duizelachtig worden. Een volwassene heeft dagelijks 0.8 gram eiwitten nodig per kilogram gewicht. Weeg je 60 kilogram dan zal je per dag minimaal 48 gram eiwitten nodig hebben.Door te weinig eiwitten te eten wordt je stofwisseling langzamer en hierdoor zal je lichaam ook minder snel voedsel verbranden. Een voortdurend tekort aan vitaminen en calcium kan zelfs haaruitval en botafbraak veroorzaken. Kortom te weinig eten is niet goed voor de gezondheid en helpt niet om blijvend af te vallen.
Waarom het eiwitten dieet wel helpt
Eiwitten zitten in dierlijke producten (vlees, vis, kaas, melk, eieren) en in plantaardige producten (brood, aardappelen en peulvruchten). Door voldoende eiwitten te eten zal je lichaam de spiermassa niet aanspreken maar wel je opgeslagen vetten. Zorg dus dat je in ieder geval genoeg eiwitten binnen hebt. Voedsel met veel koolhydraten moet je zien te beperken (chocolade, koekjes, suiker enz). Mager vlees als kip en vis bevatten veel eiwitten en weinig koolhydraten. Vette vis (zalm, paling, haring) is rijk aan vitamine D en B2 en bevat vitamine A en kan een keer per week gegeten worden. Sommige groenten met teveel koolhydraten kunnen tijdens het dieet beter niet gegeten worden zoals mais, bonen, wortelen en spruiten.
Rijst is gezond
Zilvervliesrijst is erg gezond doordat in de (nog aanwezige) vlies van de rijstkorrel veel voedingsstoffen zitten. Bij witte rijst is die vlies al verwijderd waardoor de bouwstoffen zijn verdwenen. Een tweede reden om geen witte producten te eten is dat ze snel worden verbrand door het lichaam.
Door het koken wordt de rijst ongeveer tweeënhalf keer zo zwaar. Een portie van 42 gram ongekookte rijst wordt 100 gram gekookte rijst. Een portie van 100 gram gekookte zilvervliesrijst bevat 135 calorieen, 26 koolhydraten en 63 gram water. Dezelfde portie witte rijst bevat 146 calorieen, 32 koolhydraten en 67 gram water.
Invloed van alcohol
Wees ervan bewust dat in alcohol veel calorieen zitten. Het lichaam breekt de alcohol als eerste af voordat het begint met ander voedsel. Drink je veel alcohol op een dag dan wordt je voedsel niet geheel verbrand maar opgeslagen als vet.